Székelyvarság-Madarasi HargitaHargitai túrák és medveles

szallasok_erdelyben_szekelyfoldon_hargita_turak

“Székelyvarsági csodák”

Indulás 10 órakor Julia nénitől (Székelyvarság/Küküllő). Visszaérkezés késő délután.
Felszerelés: zárt cipő, esőkabát, réteges öltözet
Tura km. Gépjárműben 20 km. Gyalog 5 km. Szintkülönbség 1000m
Látnivaló: 300éves vízimalom, Csorgókő vízesés, Tálasberci Parlament, Mutató, központi templom, Csonka bár, Tartod vára, Szénégetők

úraleirás:

Székelyvarság kapuja után a boltoknál lévő buszmegállóból indulunk. Rövid időn belül meg is állunk Venci bácsi vízimalmánál. Itt csodálatos stílus segítségével bemutatásra kerül Székelyvarság történelmi mindennapos használati eszközök. A „múzeum” után erdei kitermelés úton felmegyünk a vízeséshez. A Csorgókő vízesést gyalog csodáljuk meg, majd a Tálasberci parlamentnél megtekintjük a hagyományos zsindelykészítést.
Ezután a mutatónál körülnézhetünk, ahol szinte egész Székelyvarságot belátjuk.
Igazi terep „off road” úton érkezünk majd a falu központonjába. A temetőben tiszteletet teszünk Nyírő József regényének „Uz Bence” hősének sírjánál. Megtekintjük a falu templomát majd a „Csonka” kocsmában rövid pihenőt teszünk, közben szövés, fonás bemutatót láthatunk. Az italozást követően elindulunk a Küküllő mentén lefelé a Tartod várrom felé. Legutolsó stációnk a szénégetés bemutatása lesz.
Késő délután érkezünk kiinduló pontunkra vissza Küküllő központjába.

Csodálatos élményekkel lelkileg feltöltődve búcsúzunk túrát követően a csodálatos Székelyvarságtól!

“Hargita paradicsom”

Indulás 10 órakor Ivói Kolping parkoló. Visszaérkezés késő délután.
Felszerelés: zárt cipő, esőkabát, réteges öltözet
Tura km. Gépjárműben 70 km. Gyalog 5 km. Szintkülönbség 500m
Útvonal: Ivó, Madarasi vendégház, Madarasi Hargita csúcs, Csikdánfalvi Fibula esztena, Libán tető és visszaérkezés Ivóba.
Túraleirás:Ivóból indulunk majd megállás nélkül megyünk a Madarasi vendégházig, onnan a Magyarok „Szent hegyének” csúcsára megyünk fel gyalog.
A csúcson megtekinthetjük a Csiki medencét és tiszta időben akár a Fogarasi havasokat is megcsodálhatjuk.
A hegyről egy medvecsapáson ereszkedünk le gyalog a Farkas mezőre ahol újra felszállunk a teherautóra majd megállunk több borvíz forrásnál is. Miután a különböző ízű vulkanikus borvizekkel szomjunkat csillapítottuk, tovább túrázunk a sötét erdőn keresztül a Felcsiki medencébe található Fibula birtokra.
Ahogy kiérünk az erdőből feltárul elénk a csodálatos Naskalat, a Nagyhagymás hegység és a Fibula birtok.
Fibula esztenán ahol bárányok, disznók, tehenek és lovak legelnek, megkóstoljuk a túrót, házi sajtot, ordát és hagyományos házias ételeket no meg persze az oroszhegyi pálinkát.
Miután jól laktunk… visszamegyünk a sűrű erdőbe és meg sem állunk egy csodálatos tetőig ahol újra szinte az egész Hargitát beláthatjuk. Késő délután érkezünk vissza erdei utakon a kiindulási pontba az Ivói Kolping parkolóhoz.
Turánk során nagy esély van erdei vadak meglátásához, találhatunk erdei ételeket és gyógyfüveket is. Betekintést nyerhetünk a székely hegyi népek életébe is.

Csodálatos élményekkel lelkileg feltöltődve búcsúzunk túrát követően a csodálatos Hargitától!